Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Radev ve Plenkoviç'ten SCHENGEN açıklaması

01.12.2022  BALKANLAR
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, dün Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı, görüşmede, “Bulgaristan’ı Schengen’in dışında bırakmak Avrupa Birliği’nin (AB) çıkarına değil ve Avrupa’daki güvenlik sorunları ve ağır ekonomik krizin çözümüne yönelik ortak çabalara katkıda bulunmaz” dedi.

Radev, görüşme sırasında Avrupa Komisyonu’nun Bulgaristan’ın Schengen’e katılmaya hazır olduğunu defalarca teyit ettiğini ve ülkemizin AB’deki tüm ortaklarından destek beklediğini hatırlattı. Bulgaristan’ın daveti üzerine Avrupa Komisyonu misyonu tarafından bu yılın ekim ayında gerçekleştirilen AB’nin sınırlarının korunmasına yönelik son denetim de ülkemizin Schengen Bölgesi’ne katılmaya hazır olduğunu teyit etti ve Avrupa Parlamentosu tarafından da destek dile getirildi.

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, ülkesinin 1 Ocak itibarıyla Avrupa’daki vizesiz seyahat bölgesi Schengen’e dahil olması için gerekli ön şartların yerine getirildiğini açıkladı.

Plenkovic, hükümet oturumunda yaptığı açıklamada, Hırvatistan’ın, Avro ve Schengen bölgelerine girmek için ön şartları yerine getirdiğini söyledi.

Hırvat Başbakan, yakın zamanda Zagreb’e resmi ziyaret gerçekleştiren Avustruyalı mevkidaşı Karl Nehammer’den, Schengen konusunda büyük bir destek aldığını ifade etti.

Nehammer ve Bavyera Başbakanı Markus Söder’le birlikte Krk Adası’ndaki LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) terminalini ziyaret ettiklerini anımsatan Plenkovic, Avusturya ile Almanya’nın, bölgesel bir doğal gaz dağıtım merkezi olma kapasitesine sahip Hırvatistan ile iş birliği konusunda istekli olduğunu belirtti.

 

Kaynak: tımebalkan

 

YORUM BIRAKIN