Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Razgrad Valisi Dimitrov, Makbul İbrahim Paşa Camii’nin restorasyon çalışmalarını denetledi

Perşembe, 17 Ağustos 2023 Bulgaristan

15 Ağustos’ta Razgrad (Hazargrat) Bölge Valisi Vladimir Dimitrov, Razgrad şehrindeki Pargalı İbrahim Paşa Camii olarak da bilinen Makbul İbrahim Paşa Camii’nin konservasyon, restorasyon ve uyarlama faaliyetlerini gerçekleştiren Stroykomers – TT EOOD şirketinin yöneticisi Müh. Donçe Rayçeva ve yapı denetimini gerçekleştiren Mimar Hüseyin Hüseyinov ile bir araya gelerek, restorasyon çalışmalarında kaydedilen ilerleme hakkında bilgi aldı. Toplantıya Razgrad Valiliği Genel Sekreteri Mihail Todorov'un yanı sıra Valilik’te şube müdürleri Orhan Bedihanov ve Svetlin Simeonov da katıldılar.

Müh. Rayçeva ve Mimar Hüseyinov, ekibe şantiyede yerinde restorasyon çalışmalarının ilerleyişi hakkında bilgi verdiler.

 Onlar, şimdiye kadar Bulgaristan'da ilk kez üç duvarın tüm uzunluğu boyunca duvara metal elemanların yatay olarak yerleştirildiği benzersiz bir teknoloji kullanılarak binanın güçlendirildiğini açıkladılar. Bu teknoloji UNESCO danışmanları tarafından tavsiye edilmiştir. Caminin çatı restorasyonu tamamlandı, binanın cephesi de restore edildi.

Halihazırda caminin üç kubbeli antresinin inşaatı, beton kolonların dikilmesi ve kemer kalıplarının yerleştirilmesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Bina içindeki hat yazıları ve ahşap yapılar restore edildi, alçı vitray pencereler yerleştirildi ve özel zemin kaplama çalışmaları tamamlanmaktadır. Drenaj sistemi yapılacak, kaldırım taşları döşenecek ve çevre düzenlemesi yapılarak cami çevresinde iyileştirme çalışmaları yapılacak.

Bölge Valisi, restorasyonun sözleşmeye göre doğrusal programa göre ilerlediğinden emin oldu.

Valilik’te onarım faaliyetlerini denetlemek amacıyla sahada olup bitenleri periyodik olarak denetlemek üzere bir komisyon oluşturuldu.

Cami, 17. yüzyıldan kalma ulusal öneme sahip bir kültür anıtı olduğundan yapım ve montaj işleri basit bir onarım değil, Ulusal Taşınmaz Kültürel Miras Enstitüsü ile koordine edilen ve daha fazla zaman gerektiren karmaşık bir restorasyondur.

Müh. Rayçeva, tasarım ekibinin, binanın dış unsurlarının konservasyonu alanında uzman olan kimya mühendisi Prof. Dr. Valentin Todorov ve dekoratif elemanların restorasyon ve konservasyon çalışmalarından sorumlu ressam ve restoratör Vladimir Tsvetkov gibi tamamen kültürel anıtların restorasyonunda önde gelen uzmanlardan oluştuğuna dikkat çekti.

Vali Dimitrov, cami restorasyon projesinin uygulanmasının, Razgrad Valiliği’nin kültürel ve tarihi mirasın korunması, etnik gruplar arasında karşılıklı anlayış ve onların iyi bir şekilde bir arada yaşamalarının desteklenmesi ve Razgrad bölgesinde turizmin geliştirilmesi konusundaki tutarlı politikasının bir ifadesi olduğunu paylaştı.

Diğer Fotoğraflar





Kaynak: KIRCAALİ HABER

YORUM BIRAKIN