BULGARİSTAN
Trend Sosyolojik Araştırma Ajansının 15-22 Ağustos 2022 tarihleri arasında gerçekleştirdiği anket sonuçlarına göre, Değişime Devam (PP) partisinin oy oranında hafif düşüş var. Bulgaristan'ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB)-Demokratik Güçler Birliği (SDS) İttifakı, yüzde 5 oranla önde gidiyor.
Şu anda Bulgaristan’ın karşı karşıya olduğu en büyük sorunlar, yükselen fiyatlar (yüzde 40 puan) ve enerji krizidir (yüzde 19 puan). Sıralamadaki bir sonraki iki sorun da yoksulluk (yüzde 11 puan) ve düşük ücretler (yüzde 9 puan) olmak üzere sosyal odaklıdır.
Yolsuzluk da bu sıralamada yüzde 9 puan ile aynı seviyede pay aldı.
Yeni geçici kabineye karşı tutum, yaklaşık olarak üç eşit parçaya bölünmüştür. Ankete katılanların %32'si Gılıb Donev hükümetini onaylıyor. “BSP”, “Bulgaristan’ın Yükselişi" ve "Böyle Bir Halk Var“ (İTN) partilerinin taraftarları kabinenin çalışmalarını en olumlu değerlendiriyor.
Kabinenin çalışmalarını olumsuz değerlendirenlerin oranı anket katılımcılarının yüzde 34’ü olup bu oranın en büyük payını GERB partisi taraftarları oluşturuyor. "Bilmiyorum / karar veremiyorum” seçeneğini belirtenlerin yüksek oranda olması, büyük ölçüde geçici kabinenin görev süresinin kısa olmasından kaynaklanmaktadır. Ağustos'ta PP partisinin desteğinde hafif bir düşüş oldu (seçmenlerin %19,6'sı), bu nedenle GERB, (seçmenlerin %24,4'ü) şimdi %5'e yakın bir oranda önde gidiyor. Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) (%10.6) ile Vazrajdane partisi (%10.3), üçüncü sırada yer almak için mücadele ediyor. Her iki siyasi oluşum için de yurt dışından gelen oyların, seçim sonuçlarını belirleyici olması muhtemeldir.
Temmuz ayı anketine göre hafif bir düşüş kaydeden BSP, yüzde 8,6 oy oranıyla beşinci sıraya geriledi. Demokratik Bulgaristan Birliği İttifakı, ağustosta seçmenlerin %7,3'ünün desteğini alırken Stefan Yanev'in partisi %4,5'lik oy oranıyla şimdiden Meclise giriş barajı oranına yakın görünüyor.
İTN, %3,9 oranla bir sonraki seçimlerden sonra Mecliste temsil şansını koruyor. Maya Manolova etrafındaki siyasi oluşum (%1.9) ve VMRO (%1.2) partisi %4'ün altında kalıyor. Ankete katılan seçmenlerin %61'i erken parlamento seçimlerinden sonra ne pahasına olursa olsun düzenli bir hükümet istiyorlar. Sadece %19'u, düzenli bir hükümet için verilen tavizler çok büyük olacaksa, başka bir erken seçim yapılmasının daha iyi olacağını düşünüyor.
Kaynak: Kırcaali Haber