Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

“Yunanistan’da varlığımızın ispatı için nüfus sayımında etnik köken seçeneğinin de olmasını talep ediyoruz”

ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, “Yunanistan’da varlığımızın ispatı için nüfus sayımında etnik köken seçeneğinin de olmasını talep ediyoruz.” dedi.

Ülkemiz Yunanistan’ın Eski Başbakanı ve Yeni Demokrasi Partisi (YDP) Başkanı Kiryakos Miçotakis’in SYRIZA Rodop Milletvekili Özgür Ferhat’ın T.C. Gümülcine Başkonsolosluğu’nun müdahalesi sonucunda seçildiğini iddia eden açıklamasının ardından YDP ve SYRIZA arasında başlayan tartışmalar hız kesmeden devam ediyor.

7 Haziran 2023 tarihinde Attica TV’de yayınlanan “Casus Belli” isimli programda YDP’den eski Eğitim Bakan Yardımcısı Angelos Sirigos, SYRİZA milletvekillerinin (Batı) Trakya’da Türk azınlığının varlığını savunduğunu iddia etti. Sirigos’un bahse konu görüşü paylaşıp paylaşmadığına dair sorusuna cevaben SYRIZA’dan eski Eğitim Bakanı Nikos Filis, SYRIZA’nın bir görüşü olduğunu, buna göre Azınlık’ın kendilerini Türk olarak tanımlayan Türk kökenliler ile Pomaklar ve Çingeneler olmak üzere üç bölümden oluştuğunu söyledi. Program sunucusunun bu görüşün dışında SYRIZA’nın farklı bir şey söyleyen adayının olup olamayacağına dair sorusuna olumlu yanıt veren Filis, tabii ki de söyleyebileceğini belirtti.

Bölgedeki insanların azınlıkların nüfus sayımının yapılmasını istediklerini ve bu taleplerinde haklı olduklarını belirten Filis, Yunan devletinin (Batı) Trakya’da azınlıkların nüfus sayımını yapmadığını kaydetti. Filis, Avrupa Konseyi’nin Ulusal Azınlıkların Korunmasına Dair Çerçeve Sözleşmesi’nin bu yönde nüfus sayımından bahsettiğini not ederek, Yunanistan’ın bu sözleşmeyi imzaladığını ancak mecliste onaylamadığını, bölgedeki insanların bu sözleşmenin uygulanmasını istediklerine işaret etti.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Görünen o ki Miçotakis’in SYRIZA Rodop Milletvekili Özgür Ferhat üzerinden Batı Trakya Türk toplumunu hedef alan suçlayıcı ve ötekileştirici açıklamasının ardından YDP ve SYRIZA arasında başlayan tartışmalar 25 Haziran 2023’teki genel seçimler öncesi ülkemizin siyaset gündeminin en üst sıralarında yer almayı sürdürecek. YDP’nin varlığımızı ve Türk kimliğimizi inkar eden parti politikasının olumsuz sonuçlarını iktidarda kaldıkları son dört yılda toplum olarak açık şekilde hissettik. Miçotakis, her fırsatta toplumumuza kimlik dayatma ısrarını sürdürdü, Türk köyü Paşevik’teki devlet anaokulunda eğitim gören çocuklarımız için ‘Yunan çocukları’ nitelemesinde bulunması örneğinde olduğu gibi. Evet, televizyon programında Filis’in de belirttiği gibi ülkemizdeki nüfus sayımında etnik kökenin de sorulmasını talep ediyor, Avrupa Konseyi üyesi ülkemizi azınlıkların haklarını koruyan ve gözeten Ulusal Azınlıkların Korunmasına Dair Çerçeve Sözleşme’yi daha fazla vakit kaybetmeden ivedilikle onaylamaya çağırıyoruz.” dedi.

milletgazetesi.gr

YORUM BIRAKIN