Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Yunanistan’dan Batı Trakya Türk Azınlık Eğitimine bir darbe daha

Çarşamba, 4 Eylül 2024 Yunanistan

Yunanistan, Batı Trakya Türk Azınlık Eğitimine yönelik keyfi uygulamalarını sürdürüyor.

Yönetim, İskeçe ve Gümülcine’deki Azınlık liselerinde görev yapan müdürleri, tek taraflı bir kararla değiştirdi. Encümen heyetlerinin görüşü alınmadan yapılan bu değişiklik, yıllardır süregelen uygulamaların aksine ilk kez bu yıl tek taraflı olarak gerçekleştirildi.

İskeçe ve Rodop Ortaöğretim Müdürlükleri ile Doğu Makedonya – Trakya Eyalet Eğitim Müdürlüğü’nün tek taraflı müdahalesiyle İskeçe ve Gümülcine’deki Azınlık Liselerinin müdürleri değiştirildi.

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi Encümen Heyeti ve Gümülcine Celal Bayar Azınlık Ortaokulu – Lisesi’nde bu yıl yıl ilk kez yıllardır uygulanan prosedürün aksine yönetim tek taraflı bir şekilde hareket ederek okul müdürlerini değiştirdi.

Her iki okulda da yıllardır okul müdürleri ile ilgili görevlendirme veya değişikliklerde Encümen Heyetlerinin de kararı göz önünde bulunduruluyor ve bu işlem resmi yazışmalarla yapılıyordu.

Konuyla ilgili İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi Encümen Heyeti ile Gümülcine Celal Bayar Azınlık Ortaokulu – Lisesi Encümen Heyeti ortak bir açıklama yaparak, bu yıl encümen heyetleri tarafından her iki ilin ortaöğretim müdürlüklerine gönderilen mevcut okul müdürlerinin görev sürelerinin uzatılmasına ilişkin evrağın ortaöğretim müdürlükleri tarafından encümen heyetlerine iade edildiği ve müdür görevlendirilmesiyle ilgili işlemin encümenin yetkisinin dışında olduğu şeklinde bir cevabın verildiği belirtildi.

2 Eylül 2024 Pazartesi günü, Eyalet Eğitim Müdürlüğü’nden gelen bir yazıyla her iki okula da yeni müdürlerin atandığı bildirildi. Bu atamalarda encümen heyetlerinin görüşleri tamamen göz ardı edildi ve bu değişikliğin nedeni açıklanmadı. Encümen heyetleri, bu durumu keyfi bir uygulama olarak nitelendirdi.

Encümen heyetleri, yapılan bu atamaların, azınlık eğitimini ilgilendiren uluslararası ve ikili anlaşmalara, ayrıca uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirterek, azınlık eğitimine ve okulların işleyişine bu şekilde müdahale edilmesinin yeni sorunlara yol açacağını vurguladı.

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi Encümen Heyeti ve Gümülcine Celal Bayar Azınlık Ortaokulu – Lisesi Encümen Heyeti’nin konu ile ilgili Ortak Basın Açıklaması şöyle:

“AÇIKLAMA

04 Eylül 2024

Yeni eğitim – öğretim yılının arifesinde, azınlık eğitimine ve azınlık okullarına karşı yeni bir adımla karşı karşıyayız. 

İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi ile Gümülcine Celal Bayar Azınlık Ortaokulu ve Lisesi’ndeki okul müdürlerinin, uluslararası ve ikili anlaşmalara, ilgili yasalara ve bugüne kadar uygulanagelen teamüllere aykırı bir şekilde değiştirildiğini üzüntü ve endişeyle görmekteyiz. 

Her yıl mutat olarak yapılan idari bir işlem, İskeçe ve Rodop Ortaöğretim Müdürlükleri ile Doğu Makedonya – Trakya Eyalet Eğitim Müdürlüğü’nün tek taraflı müdahalesiyle değiştirilmiş ve okullarımıza müdür ataması yapılmıştır. İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi Encümen Heyeti ile Gümülcine Celal Bayar Azınlık Ortaokulu ve Lisesi Encümen Heyeti tarafından iki ildeki ortaöğretim müdürlüklerine gönderilen mevcut okul müdürlerinin görev sürelerinin uzatılmasına ilişkin evrak ise ortaöğretim müdürlükleri tarafından encümen heyetlerine iade edilmiş ve müdür görevlendirilmesiyle ilgili işlemin encümenin yetkisinin dışında olduğu iddia edilmiştir. 

2 Eylül 2024 Pazartesi sabahı Eyalet Eğitim Müdürlüğü’nden gelen yazıyla her iki okulumuza da yeni müdürlerin atandığı bildirilmiştir. Daha önceki yıllarda yayımlanan kararın üzerinde değişikliğe gidilmiş, müdür atamasında encümen heyetlerinin görüşünün dikkate alındığını belirten madde tamamen kaldırılmış ve bu değişikliğin nedeni de hiçbir şekilde açıklanmamıştır. Bunun adı; KEYFİ UYGULAMADIR!

Özetle ifade edilecek olursa, yönetim azınlık ortaokul – liselerimizdeki müdürlerin görevlendirilmesiyle ilgili süreçte, Encümen Heyetlerimizi keyfi olarak devre dışı bırakmış ve müdür atamalarını encümenlerin görüşüne başvurmadan gerçekleştirmiştir. 

Öğrenci velilerinin oylarıyla belirledikleri ve okulların yöneticisi konumunda olan Encümen Heyetlerinin yetkilerini kısıtlama, bugüne kadar uygulanan teamülleri ihlal etme ve Türk azınlık toplumunun kendi okullarında söz sahibi olmasını ortadan kaldırma girişimi ve uygulamaları asla kabul edilemeyeceği gibi, azınlık eğitimini ilgilendiren uluslararası ve ikili anlaşmalara ayrıca uluslararası hukuka da aykırıdır. Azınlık eğitimi ve azınlık okullarının statüsünü aşındırma çabaları bir insan hakkı ihlalidir. 

Azınlık eğitimine ve okullarımızın işleyişine bu şekilde müdahale edilmesi yeni sorunlar doğuracaktır. 

Bu noktada iki azınlık ortaokul – lisesi encümen heyetleri olarak, tepkimiz müdürlük görevine getirilen öğretmenlerimize değil, encümen heyetlerini devre dışı bırakan, dolayısıyla yüzlerce azınlık öğrencisinin velilerini görmezden gelerek, bugüne kadar uygulanagelen teamüllere aykırı bir şekilde hareket eden söz konusu uygulamayadır.

Üstüne basarak vurgulamak isteriz ki; OKULLARIMIZDA SÖZ SAHİBİ OLMAMIZ ENGELLENMEKTEDİR. Haklarımız ve yetkilerimiz aşındırılmakta, hatta yok edilmeye çalışılmaktadır. Bu antidemokratik tutum ve uygulama karşısında her türlü hakkımızı kullanarak, her zaman demokratik ve hukuk zemininde mücadele edeceğimizi belirtmek isteriz.

Azınlık okullarında söz sahibi olmamız için gereken özenin gösterilmesini ve bu konuda tutum değişikliğine gidilmesini beklediğimizi tüm yetkililere ve kamuoyuna duyururuz.” 

Kaynak: timebalkan

YORUM BIRAKIN