Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Zelenski: “Delilimiz var, Rusya, Balkanlar’da savaş planlıyor”

Cuma, 17 Kasım 2023 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya’nın Balkanlar’da savaş çıkarmayı planladığına ilişkin delillere sahip olduklarını söyledi. 

Ukraynalı lider ayrıca, Filistin’de 7 ekim itibarıyla yaşananların arkasında da Rusya ve İran’ın olduğu iddiasında bulundu. 

Zelenski’nin açıklamalarını değerlendiren Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, silahlı milislerin Kosova’nın kuzeyinde gerçekleştirdiği saldırıya dikkat çekti. Plenkoviç, AB’nin ihtiyaç duyduğu son şeyin Güneydoğu Avrupa’da bir savaş olduğunu söyledi. 

“Zelenski’nin mesajı çok açık. Bu mesaj, tüm Avrupa kıtasının geniş çapta istikrarsızlaştırılması bağlamında açık. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı, diğerlerinin yanı sıra, AB ile sınırı olan devletleri istikrarsızlaştırma işlevi görmektedir” diyen Plenkovic, Moldova ve Gürcistan örneklerini verdi.

Hırvatistan’ın yeni Savunma Bakanı Ivan Anusic (İvan Anuşiç) de konuya ilişkin yorumunda, Zelenski’nin öncelikle Kosova’yı ve Bosna Hersek dahilindeki Sırp Cumhuriyeti entitesini kastetiğini ileri sürdü. Anusic, “Rusya, iki yıl önce planladığını başarabilseydi, yani Ukrayna’yı işgal edip Ukrayna’nın politik düzenini değiştirebilseydi, zaten korkunç gerginlikler, politik değişiklikler ve karışıklıklar yaşardık. Bunu ciddiye almak gerekir,” dedi. 

Kaynak: Balkan News

YORUM BIRAKIN