Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Bulgaristan’da yabancı yatırımlar yüzde 60 düştü

Trud gazetesinin haberine göre, Bulgaristan Merkez Bankası, Ocak-Ağustos 2021 döneminde ülkeye yapılan doğrudan yabancı yatırımın geçen yılın aynı dönemine göre 1,23 milyar avro (-%60,7) azalarak 797,1 milyon avroya gerilediğini açıkladı. Yalnızca ağustos ayında yabancı yatırım tutarı, geçen yılın aynı ayında 288,2 milyon avro iken 165,6 milyon avroya düştü.  

Ülkeye çekilen sermaye yatırım payı (yabancı şirketlerin Bulgar şirketlerinin sermayesine katkıları ve gayrimenkul işlemler kapsamında yapılan ödemeler) negatif seyrediyor ve Ocak-Ağustos dönemi için eksi 8,8 milyon avro tutarındadır. Bu, yabancı şirketlerin işlerini Bulgaristan şirketlerine sattığını ve sermaye yatırımlarını ülkeden geri çektiğini gösteriyor. Çekilen sermaye yatırım payı, 215,2 milyon avro olan 2020’nin aynı dönemine göre 224 milyon avro daha düşük tutardadır.

Yabancı uyrukluların ve şirketlerinin net emlak yatırımları yılın ilk sekiz ayında eksi 3,7 milyon avro tutarında olup negatif seyrediyor. Bu, yabancıların Bulgaristan’daki mülklerini sattıkları anlamına gelir. Geçen yılın aynı döneminde de gayrimenkul yatırımlarında düşüş oldu, ancak geri çekilen yatırım tutarı sadece 0,1 milyon leva idi.

Yabancı şirketlerin sahip oldukları Bulgaristan şirketlerine yeniden yatırılan kazançları, Ocak-Ağustos dönemi için 1,1 milyar avroyu buldu. Geçen yılın aynı döneminde yeniden yatırılan kâr 742.1 milyondu. Ülkemizdeki yabancı yatırımların varlığının, yabancı şirketlerin sahip oldukları Bulgar şirketlerine yeniden yatırılan kazançlarından kaynaklandığı ortaya çıktı.

Yabancı sermayeli şirketler ile yurt dışındaki sahipleri arasındaki net yükümlülük değişimi yılın ilk sekiz ayında negatif seyrediyor ve 294,4 milyon avro olarak gerçekleşti. Görünüşe göre, Bulgaristan şirketleri yurt dışındaki sahiplerine aldıkları kredilerden daha fazla kredi geri ödediler.

 

Kircaalihaber

YORUM BIRAKIN