Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Türk Azınlık İskeçe’de bir kez daha eğitim hakları için yürüdü

YUNANİSTAN
İskeçe Azınlık-Ortaokulu ve Lisesinde yaşanan yetersiz bina ve derslik sorunu nedeniyle vardiyalı eğitime geçilmek istenmesini boykot eden veliler bugün (23 Eylül Pazartesi) İskeçe’de yürüyüş düzenledi. Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı yürüyüşte atılan sloganlar ve açılan pankartlarla hükümetten yaşanan soruna çare bulunması talep edildi.

Batı Trakya Türkleri yıllardır eğitimde yaşanan sorunlarla boğuşmaya devam ediyor. Son yıllarda her eğitim-öğretim yılı başında yaşanan sorunlara bu yıl bir yenisi daha eklendi. 77 mezun veren İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesine 161 kayıt olunca okul idaresi 3 şubeyi öğlenci yapmak suretiyle vardiyalı eğitime geçmek istedi. Yıllardır yetersiz bina ve derslik sorununun yaşandığı İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesinde geçici çözümler çare olmayınca velilerin ve tüm azınlığın tepkisine neden oldu.

Okul velileri okulların açıldığı ilk günden beri okulun önünde boykot yaparak okulu kapalı tutuyor. Yaklaşık 10 günden beri yerel makamlar soruna çare bulamayınca veliler yaptıkları toplantı sonucu yürüyüş kararı aldı.

Alınan karar gereği bugün (23 Eylül Pazartesi) saat 11:30’da İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi önünden başlayan yürüyüş İskeçe şehir meydanında, oradan da valilik binası önüne kadar devam etti. Velilerin ve öğrencilerin başını çektiği yürüyüşe yaklaşık 3 bin kişi katıldı. İskeçe Milletvekilleri Hüseyin Zeybek ve Burhan Baran, İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, Mustafçova Belediye Başkanı Rıdvan Deli Hüseyin, Eyalet Meclis Üyesi Rıdvan Kurak, İskeçe ve Mustafçova Belediyesinden Başkan Yardımcıları, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Hüseyin Baltacı, İskeçe Türk Birlği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Çınar Derneği Başkanı Cengiz Ömer, okul müdürü, öğretmenleri ve kalabalık bir soydaş topluluğu yürüyüşe katılarak destek verdi.

Valilik binası önünde sona eren yürüyüş sonunda seçilmişlerden oluşan bir heyet Eyalet Başkan Yardımcısı ile görüşerek sorunu ve talepleri bir kez daha ilettiler. Yapılan görüşme sonrası okulun encümen heyeti ve okul aile birliği tarafından yapılan açıklamada Eyalet Başkanı Metios’un yarın (Salı) Eğitim Bakan Yardımcısı ile görüşeceğini ve sorunun çözümü için yapılması gerekenleri aktaracağı bildirildi. Eylemin Salı günü de devam edeceği ve bundan sonraki yol haritasının Salı günü okulda veliler tarafından belirleneceği belirtildi.

milletgazetesi.gr

YORUM BIRAKIN