Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

BAL - GÖÇ'te Kongre Süreci

Duygulanıyor insan geçmiş süreci şöyle bir film şeridi gibi gözlerinin önünden geçirirken. Dalıp gidiyorsun o günlerin şartlarında yok edilmek istenen can kardeşlerine sahip çıkmak için verdiğiniz mücadeleleri hatırladıkça. Kurucu isimlerden birisi olmanız daha da hüzünlendiriyor insanı. O günlerdeki çalışmalarımızın arşivimi karıştırırken elime geçiyor BAG-GÖÇ derneğinin kendi daktilomda yazdığım tüzük taslağı. Uzun, uzun bakıyorum sararmış sayfalara, üzerinde kara kalemle düzeltme yaptığım sayfalara. O yıllarda şimdiki gibi tamamı hazır tüzük taslağı yoktu. Kurucular olarak kendiniz yazardınız kuruluş amacı maddesinin içeriğini.
Ülke 80 ihtilalinin ince eleme, sık dokumasından geçiyordu. Bir iki defa farklı listelerle dernek kurulması için münacatlar oldu. Onay çıkmadı. Belki o günlerin şartlarında devlet de haklı idi. Komşu bir devlette gelişen olaylara karşı dernek kuruluyordu. O yıllarda dünya iki bloktan oluşuyordu. NATO ve VARŞOVA paktı. Bulgaristan Varşova paktına bağlı babaları Nikita Sergeviç Kruşçev di SSCB. Dolayısı ile soydaşlarımızı zorla Hıristiyanlaştırma projesinin arkasında SSCB olduğundan kimsenin şüphesi yoktu. Çünkü Bulgaristan Jivkov rejiminin Türkiye n karşısında böyle bir riske tek başlarına girecek gücü yoktu. Bunu Jivkov’un 23 Haziran 1989 tarihinde Moskova Kremli’nde Yenilikçi yanlısı Gorbaçof la bu sorunu görüşmesi sonucu Gorbaçof’un kendisine verdiği cevap işin sonunu getirdi. “Türkler le sorunun varsa Türkiye ile hallet!”
Jivkov kapıları açmak zorunda kaldı. Onların asıl hedefleri; Bulgaristan da Türk nüfusunu azaltmaktı. Bu yöntemle de hedeflerine ulaştılar. O yıllarda bir milli yon civarında Türk başta Türkiye olmak üzere çeşitli ülkelere gönderildiler…
Dernek kurulması ile ilgili müracaatlardan sonuç çıkmadığını gören Mümin Gençoğlu Yusuf Usturalı ya dönerek yaz beni başa bakalım onay çıkacak mı çıkmayacak mı? Bulgaristan la ilgili tüm ticari ilişkimi durduruyorum. O yıllarda Bulgar Tabak tütününü alıyor ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediyordu. 17 Şubat 1985 dernek kurulmuştu. Ülke çapında mitingler, toplantılar, yürüyüşler sel gibi akıyordu. Bulgaristan’daki gelişmeler nefes nefese denilecek kadar hızlı bir şekilde Türk ve dünya basınında yerini alıyordu. Mümin beyin istihbarat noktaları vardı. İlk kurulduğumuz yıllarda Mümin beyin Atatürk caddesindeki kurtul pasajındaki ofisinin bir bölümünü dernek merkezi olarak kullandık. Sonra Zamanın valisi Sayın Zekayi Gümüş diş sönmez sarayındaki özel idareye ait olan büroyu tahsis etti. Mümin ağa bize burası da dar geliyor ve kendimize ait yerimiz olmalı diyerek beni yer araştırmam için görevlendirdi. Sonuçta şimdiki BAL-GÖÇ binası satın alındı.
O gün bu gün bu binada hizmet verilmekte Mümin beyden sonra Sayın Hasan Altınsoy, Turhan Gençoğlu, Emin Balkan  ve Yüksel Özkan ekipleri görev aldı.Gerek Emin Balkan ve Yüksel Özkan doçent olarak başladıkları BAL-GÖÇ de Profesörlüğe yükseldiler.Yüksel bey 18.11.2011 tarihli genel kurulda aşağıda isimleri yazılı ekip ile Emin Balkan dan görevi devralmıştı.Yüksel Özkan,Hüsamettin Çınar,Fahrettin Yıldırım,Abdurahman Ardahan,Sadık Yılmaz,Veli Öztürk,İsmail Selimoğlu,Süleyman İnan,Basri Şen,Gökhan Sözüçetin,Günaydın İzmirli,Kader Özlem,Okan Tuna,Erkan Yılmaz,Nihat Balkan,Necati Güler,Rıdvan Şen,Vasfi Güler,Sevinç Mutlu,Osman Çamlıtepe,Ceyhun Şentürk,Türkan Ünal,Nevin Kazanlık,Süleyman Ulusoy,Sevinç Kahveci,İsmail Ardıç,Mümin Kayraklı,Hüseyin Yüksel,Özkan Uğur,Necati Mert.
Bu yıllarda doçentlikten Pof. Yükselen Sayın Özkan üçüncü dönek için tekrar aday olacağı 24 Aralık 2017 tarihinde Yıldırım Belediyesi Yunus Emre Spor Merkezi salonunda yapılacak 17 ci genel kurul hazırlıklarına ekip halinde devam ediyor. Bilindiği gibi 24 Aralık 1984 günü Bulgaristan da asimilasyona karşı ilk ayaklanma Eğridere Mleçino( Sütkesiği) Belediyesi’ne bağlı çevre köylerde yaşayan insanların ayaklanmanın olduğu tarihtir. Dileriz genel kurulda bu tarih katılanlara bir kez daha hatırlatılır.
 Bu genel kurul öncesinde Sayın Özkan farklı bir buluşmaya imza atmak istiyor.Dernek kuruluşundan günümüze kadar Gerek kurucular kurulunda gerekse yönetimde başkanlık ve yönetin kurulu üyeliği yapmış üyelerini 19 Aralık Salı akşamı saat 17.30 BAL-GÖÇ derneğinde karşılıklı istişareler için bir araya getirmek istiyor. Davete icabet etmeye çalışacağım kısmet olursa. Ahde vefa duygusu yaşayan kuruluşların geçmişleri gibi geleceği parlak olur… 
Zülkef YEŞİLBAHÇE
Bursa Kent Gzetesi

orhan güler | 18 Aralık 2017 Pazartesi

ESKİ GÜÇLÜ AKTİF FAAL SES GETİREN GÖÇMENLERİ BİR ÇATI ALTINDA TOPLAYAN BAL-GÖÇÜ ÖZLEDİK ZÜLKEF ABİ İNŞALLAH YÜKSEL BAŞKAN YOL ARKADAŞLARINI SEÇERKEN BUNLARI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURUR.SEÇİMİN ŞİMDİDEN HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM.SAYGILARILMA

YORUM BIRAKIN