Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Batı Trakya’da “29 Ocak” Direnişi Anma Etkinliği Düzenlendi

YUNANİSTAN
Yunanistan'da "Türk" adı bulunan derneklerin kapatılmak istenmesi üzerine Türk azınlığın direnişi ve bunun iki yıl ardından Batı Trakya'da Türkleri hedef alan saldırılarla ilgili Gümülcine'de yoğun katılımla anma etkinliği düzenlendi.
Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulunca (BTTADK) Gümülcine'de bir otelde düzenlenen etkinliğe, Türkiye'nin Gümülcine Muavin Konsolosu Neslihan Altay, BTTADK Başkanı ve Gümülcine seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, Dostluk Eşitlik Barış Partisi (DEB) Başkanı Mustafa Aliçavuş, azınlığın çeşitli kesimlerinin temsilcileri ve soydaşlar katıldı.
Otuz yıl önce Yunan yargısının "Yunanistan'da Türk bulunmadığı" gerekçesiyle isimlerinde "Türk" kelimesi bulunan derneklerin kapatılmasına yönelik kararın ardından Batı Trakya Türk azınlığın gerçekleştirdiği toplu direniş etkinlikte anıldı.
Etkinlikte ayrıca, bu mücadelenin yanı sıra toplu direnişin ikinci yıl dönümü 29 Ocak 1990'da fanatik Yunan gruplarca Gümülcine ve İskeçe'de Türklere karşı yapılan toplu saldırılarla ilgili resim sergisi ve sinevizyon gösterisi düzenlendi.
BTTADK Başkanı Şerif, burada yaptığı konuşmada, "29 Ocak direnişinin, Türk azınlığın yasal hak arama mücadelesindeki kararlılığının güçlü bir ifadesi olduğunu ve Atina'ya güçlü bir mesaj oluşturduğunu" belirterek, direnişten sonraki dönemde azınlığa uygulanan politikalarda belirli bir yumuşama yaşandığını belirtti.
Batı Trakya'da 1988 öncesinde Atina hükümetlerince Türk azınlığa karşı ağır baskı ve ayrımlar uygulandığını anlatan Şerif, şunları söyledi:
"1974 Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonraki dönemde Batı Trakya'da adeta bir getto dönemi başlatıldı. Bugün, gençlerimizin akıllarının almayacağı şekilde zor günler geçirdik. Azınlık mensuplarına inşaat izni verilmiyordu. Damdaki akan kiremitleri bile aktarmaya izin yoktu. Polis, Türk esnafa ve köylülerimize sudan bahanelerle keyfi ve haksız cezalar veriyordu."
Şerif, Türk azınlığın bu baskılara karşı 29 Ocak 1988'de toplu bir direniş gösterdiğini anlatarak, direnişin Atina hükümetine güçlü bir mesaj oluşturduğunu kaydetti.
Bu mücadelenin ardından Atina'nın politikalarının değiştiğine dikkati çeken Şerif, "Vatandaşlık haklarını iade etmek mecburiyetinde kaldılar." diye konuştu.
Öte yandan Şerif, Türk Azınlıkla ilgili vatandaşlık haklarında belirli bir iyileşme olmasına rağmen, anlaşmalarla belirlenmiş ancak yıllar öncesinde gasp edilen Azınlık Hakları'nın ise hala iade edilmediğini söyledi.
Kaynak : Birlik Gazetesi
 

YORUM BIRAKIN