Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

CUMHURBAŞKANI O YASAYI ANAYASA MAHKEMESİNE TAŞIYACAK

Bulgaristan  Meclisi , Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’in Seçim Yasasında yapılan değişiklikleri veto etmesi ve kanun tasarısının yeniden görüşülmesi için geri gönderilmesinin ardından , kanun tasarısını değişiklik yapmadan yeniden oylayarak kabul etmişti . Bunun üzerine  Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi tarafından Cumhurbaşkanı adına şu açıklama yapıldı: “Ne yazık ki, 43.Halk Meclisi, Cumhurbaşkanı’nın Seçim Yasası’nda yapılan değişiklikleri veto etmesi kararını reddederek, Anayasa ve vatandaşların temel demokratik hakları pahasına olsa bile karşı karşıya getirme politikasına bel bağladı. Meclisin bugünkü kararı, Bulgar milletvekillerinin kendi parti çıkarlarını Bulgaristan vatandaşlarının anayasal haklarının önüne koydukları sıradaki karardır. Cumhurbaşkanı, demokratik ve hukukun üstün olduğu bir ülkede siyasi amaçların Anayasa’ya aykırı gelen araçlarla gerçekleştirilebileceğini veya bir grup Bulgaristan vatandaşının haklarının başka vatandaşların haklarına karşı karşıya getirilebileceği tezini kabul etmiyor.

Cumhurbaşkanı, Seçim Yasası’nda yapılan değişiklikleri veto etmesi kararının karşı karşıya getirilmesine yönelik bir karar olmayıp, vatandaşların kazandığı hakları garanti edecek kanun maddelerinin kabul edilmesi için bir şans olduğunu birçok kez belirtti. Artık kazanılan bu haklar olumlu sonuçlara yol açtı ve son seçimlere katılan yurt dışındaki vatandaşlarımızın oranının artmasına sebep oldu. Bu vatandaşların daha aktif olarak seçimlere katılımları teşvik edileceği yerde 43. Halk Meclisi bugünkü kararıyla onları vatanlarından uzaklaştırıyor. Vatandaşlar, haklarının sınırlandırılması yerine siyasetçilere devlet kararı alma sürecinde daha etkili olmaları için daha fazla imkan tanınmasını bekliyorlar.

Cumhurbaşkanı, bu jeopolitik anda Parlamento’da yer alan her bir siyasi gücün ülkenin istikrarı için çalışmasının ne kadar önemli olduğunu birçok kez belirtmiştir, ancak kesin kanaati şudur ki, bu Anayasa gözetmeksizin olacak bir şey değildir. Bu sebepten dolayı Cumhurbaşkanı Bulgaristan vatandaşlarına karşı üstlendiği görevi yerine getirerek, Bulgaristan demokrasisinin, dünyasının neresinde olurlarsa olsunlar vatandaşların haklarının garanti edecek kurumsal mekanizmalara sahip olduğu ümidiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmayı düşünüyor”.

YORUM BIRAKIN